Ahogy az Anamé Program hatására átalakult az étkezésem, ...avagy étkezés magasabb energiaszinten...
Köszöntelek Kedves Olvasó!
Biztosan számodra is valami miatt fontos ez a téma, és azért vagy most itt velem és olvasod ezt az írást.
De mielőtt elkezdeném a saját történetemet, nagyon röviden szeretnélek beavatni,
Mi is az Anamé Program?
Az előző írásokban már részletesen leírtam, de most röviden mégis bemutatom, mert látni fogod, hogy enélkül nem történt volna meg velem az a gyökeres átalakulás, amiről majd mesélni fogok. Az Anamé Program megalkotója Balázs Valéria Anamé, maga a program pedig egy olyan komplex transzformációs rendszer, amely a test energiarendszerére hat, és így hoz létre változást. A hét csakra tisztításával és töltésével dolgozik, és így kerülünk egyensúlyba testi, lelki és szellemi szinten egyaránt. Ez a módszer abban segít, hogy a régi minták, elakadások leoldódjanak.
Budapesten számtalan jógalehetőség található, és biztosan hallottál már különböző jógatanfolyamokról, esetleg a kundalini jógáról is. Az Anamé Program azonban nem a csakrák megnyitásával és a kundalini erő felébresztésével foglalkozik, hanem a csakrák tisztításával és töltésével. Később, ha a test energiarendszere már felkészült és alkalmas rá, akkor a kundalini energia persze meg tud nyilvánulni, hiszen ez az energia egy minden emberben megtalálható erő.
Ha érdekelnek a kezdőknek való jógaprogramok, akkor a Karma Killer jóga, ami az Anamé Programon alapul, pont neked való, mert egyszerű gyakorlatokból és légzésből áll, amiket bárki el tud végezni.
De ennél jóval több összetevője is van a programnak!
Ilyenek pl. az Anamé Program kiegészítői:
- az Anamé energetizált kristályok,
- az Anamé energetizált vizek,
- az Anamé hanganyagok CD-k,
- az Anamé könyvek.
Hogyan változott meg az étkezésem?
De most bele is vágok a mai témámba, vagyis abba, hogy hogyan változott meg az étkezésem, amióta Anaméval gyakorolok!
Sokan adnak mindenféle tanácsot, amikor szeretnél megszabadulni pár kilótól, vagy szeretnél az egészségi állapotodon javítani. De persze lehet, hogy a célod a közérzeted vagy az életminőséged javítása.
Én nem vagyok táplálkozási szakértő, mégis írok erről a témáról... és hogy miért teszem ezt? Meg fogsz lepődni!
Nem tanácsokat akarok adni, hogy mit egyél és mit nem, hogy mi a helyes és követendő út és mi nem az.
Sokkal inkább egy olyan utat szeretnék megmutatni neked, amiben te alakulsz úgy át, hogy tisztábban látod, érzed, hogy számodra mi a legmegfelelőbb táplálkozás.
Amit most megosztok veled, az nem tudományos oldalról közelíti a témát. Inkább azt a változást szeretném bemutatni neked, amin én mentem keresztül az életem során. Az étkezésem gyökeresen átalakult. Teljesen más ételeket és italokat fogyasztok, mint gyermekkoromban vagy fiatal felnőttként.
Persze az ember ízlése sokat változik, mire felnő, de itt - majd látni fogod - másról van szó. Az étkezésben sosem voltam tudatos, de most így 60 évesen, ahogy visszatekintek az életemre, mégis azt látom, hogy ez egyáltalán nem a véletlen műve volt, hanem volt egy jól kivehető vonulata.
Ahogy én változtam és fejlődtem az életem során - vagy mondhatnám azt is, hogy ahogy egyre magasabb energiaszintre kerültem -, úgy változott meg a táplálkozásom.
Hogy mit értek ez alatt?
Pont ezt szeretném részletesen kifejteni ebben a posztban!
Az étel és az étkezés mindannyiunk számára nagyon fontos. És természetesen az is ide tartozik, hogy mit iszunk, mi az a folyadék, amit adunk a szervezetünknek.
Itt vagyunk az anyag világában, fizikai testben.
Ahhoz hogy működjön a test, táplálékra és folyadékra van szüksége. Na de mit adunk neki?
Tudom, tudom, a táplálkozás egy külön tudomány! Egyetemeken tanítják. Nagyon sok okos, nagy tudású szakember létezik ebben a témában.
De ahogy mondtam, ezt a témát most nem fizikai oldalról nézzük. Kevéssé érdekes az most, hogy mi a helyzet a tápanyagokkal, a vitaminokkal, a nyomelemekkel... vagy akár a betegségekkel.
Engem sokkal jobban izgat, hogy hogyan működik mindez a tudatosság és az energiaszint oldaláról nézve.
Egyáltalán mennyire vagyunk tudatosak a táplálkozás terén?
Követjük azt a mintát, amit a családban gyerekként kaptunk, megéltünk és visszük tovább? Nyilván megszoktuk azokat az ízeket. Vagy olyan érzelmi kötődések irányítják a szokásainkat, amit szüleink vagy nagyszüleink iránt érzünk... és keressük azokat az ízeket, amiket gyerekként ismertünk és kedveltünk… vagy esetleg megszoktunk.
Ilyenkor az étkezés nem annyira tudatos.
Vagy lehet, hogy már ért valamilyen hatás, esetleg betegség, vagy a testsúlyoddal nem vagy elégedett és ezért kezdtél el tudatosan figyelni, hogy mit eszel, mennyit eszel, mikor eszel.
Gondolom, már ismersz és ki is próbáltál többféle táplálkozással kapcsolatos módszert.
...de én most energetikailag szeretném neked bemutatni ezeket a folyamatokat.
Az Anamé Program megismerése és az itt szerzett tapasztalataim tudatosították bennem ezeket, illetve az a hatalmas változás, amin keresztül mentem.
Az első blogposztomban meséltem már magamról és leírtam az életem alakulását. Most viszont azt is végiggondolom és leírom, hogy hogyan alakult át az étkezésem a hagyományos rántott hús-sültkrumpli kombóból nyers vegán étrenddé.
Gyere, tarts velem ebben az időutazásban!
Vidéken nőttem fel, egy nagy kertes családi házban. Az 1960-as években vagyunk.
Mindig volt bőven ennivalónk. Anyukám háztartásbeli volt, így neki főállásban az volt a feladata, hogy gondoskodjon a családról, és természetesen arról is, hogy étel kerüljön napi szinten a tányérunkra.
Reggelente, mire az apukám, a bátyám és én felkeltünk, már az asztalon volt a frissen főzött kakaó és a vajas kifli. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy 17 éven keresztül mindig ez volt a reggelim. Ugyanakkor soha nem jutott eszembe, hogy kérhetnék esetleg mást is. Valahogy szerettem ezt az állandóságot, ezt a kiszámíthatóságot, adott egy biztonságérzetet.
Nagy kertünk volt, amit szintén anyukám gondozott. Szinte minden zöldség és gyümölcs megtermett, amire a családnak szüksége volt. Nem nagyon jártunk piacra sem.
Sőt, mindazt a zöldséget és gyümölcsöt, amit nem ettünk meg – krumpli, alma, sárgarépa –, azt télen egy hatalmas pincében tároltuk. Amit pedig be lehetett főzni, az ilyen formában került eltéve a kamrába.
Abban az időben mindig azt ettük, aminek szezonja volt. Minden hónapban tudtuk, hogy mi lesz az az újdonság, amivel jól megtömhetjük a bendőnket, és azt is tudtuk, hogy majd csak egy év múlva lesz újra friss belőle.
Arra emlékszem, hogy a májust például a cseresznye miatt nagyon élveztem. Alig vártam, hogy felmászhassak a fára, és onnan egyem a cseresznyét. A július a dinnyeszezon, az augusztus a főtt kukorica miatt volt izgalmas.
Szinte teljesen önellátók voltunk. Saját magunk termeltük meg a zöldséget és a gyümölcsöt, és akkor ettük meg azokat, amikor megértek. Frissen a kertből.
Ez a természetes körforgás volt a táplálkozásunk alapja.
Abban az időben vidéken még nem lehetett kalóriatáblázatokról, tudományos magyarázatokról, vitaminokról és étrendkiegészítőkről, különböző étrendekről, vega és vegán táplálkozásról hallani.
Ettük azt és akkor, ami otthon megtermett a kertben.
A zöldségek és a gyümölcsök mellett természetesen húst is ettünk.
Nemcsak kertünk volt, hanem egy nagy baromfiudvarunk is, ahol állatokat tartottunk.
Ebben is önellátók voltunk anyukám jóvoltából, mert ő gondozta az állatokat is.
Csirkék, kacsák mindig voltak, és disznót is hízlaltunk.
Ezek az állatok szolgálták a napi hús fogyasztásunkat egész évben – ritkán mentünk hentesüzletbe.
Gyerekként az állatok megölését nem bírtam, mindig elbújtam ha ez történt otthon, de az elkészített húsételeket szívesen fogyasztottam.
Ebben nőttem fel, ezeket a mintákat láttam, és természetesen fiatal felnőttként ezt is vittem tovább a saját életembe is. Annyi különbséggel azért, hogy felnőtt koromban én már nem termeltem meg a kertben mindazt, amit a család megevett. Természetessé vált, hogy mindent meg tudok venni a boltban – nemcsak az alapanyagokat, hanem feldolgozott, konyhakész ételeket is.
Ezzel sokkal könnyebbé vált a mindennapi étkezésünk megoldása, ugyanakkor teljesen ellenőrizhetetlenné is vált, hogy igazából mit tartalmaz, amit megeszünk.
Ebben az időszakban szoktam rá a tejtermékekre és a sajtokra is, ezekből ugyanis gyerekkoromban nem sokat ettem.
Egyáltalán nem voltam tudatos az étkezésemmel kapcsolatban, és akkor még úgy gondoltam, hogy ez a természetes és normális, és minden ember így él.
A felnőtt életemben ezen a téren mindössze annyi változás történt, hogy a tejtermékek mellett sok halat is elkezdtem enni.
A harmincas éveimben semmit nem tudtam a magasabb energiaszintről, és a csakrák sem foglalkoztattak.
Materialista gondolkodásommal csak az anyagot tudtam elképzelni.
Arról már hallottam, hogy vannak emberek, akik nem esznek húst vagy halat, de akkor még elképzelni sem tudtam, hogy valaha közéjük fogok tartozni. Sőt, egy kicsit hóbortosnak, különcnek tartottam őket.
Negyven felé közeledtem, amikor elindultak bennem a változások. Elérkeztem életemnek egy olyan szakaszába, ahol elkezdtem nyitni számomra új és ismeretlen dolgok felé. Akkor kezdtem megérteni, hogy többek vagyunk, mint a fizikai testünk. Hogy valamilyen célból vagyunk itt a Földön, nem véletlenül. Hogy a testnek is van energetikai rendszere. Találkoztam a keleti filozófiákkal, olvastam a jin-jang egyensúlyáról és a csakrák világáról. De akkor ezek még csak elméletek voltak a számomra.
...illetve annyiban már nem csak elméletek voltak, hogy a gyakorlatban is elkezdtem olyan italokat és étrendkiegészítőket használni, amelyek csak növényből készültek, és a keleti filozófiákból az 5 elem tanára épültek. Lassan megértettem, hogy a testben energia áramlik, és fontos hogy ezt az energiaáramlást ne akadályozzuk.
Igazából innentől indult el az igazi változás az életemben.
Elkezdtem megtisztítani és táplálni a szervezetemet, és azt vettem észre, hogy elkezdenek megváltozni az étkezési szokásaim is.
Én, aki kakaón nőttem fel, nem bírtam meginni többé a tejet, mert nem esett jól.
A húsos ételekből egyre kevesebbet fogyasztottam. Kevesebb édességet, nasit kívántam.
...és ez anélkül történt meg, hogy tudatosan akartam volna… Csak megfigyeltem és követtem az érzéseimet. Szeretem ugyanis megtapasztalni az életben a dolgokat, majd figyelemmel kísérni a változást és a különbséget - most is így tettem. Ami nem esett jól, elhagytam, amit szívesen fogadott be a testem, azt megettem…
Amikor elkezdtem ezeket a tiszta, növényi termékeket fogyasztani, az érdeklődésem is megnyílt a különböző tréningek, képzések irányába, és innentől kezdve indultam el tudatosan a fejlődés útján és kezdtem tudatosan foglalkozni magammal.
Vagy mondhatnám úgy is, hogy elkezdtem magasabb energiaszintre kerülni.
A táplálkozásomra ez úgy hatott, hogy először abbahagytam a húsevést, aztán már a halat sem bírtam megenni. De ezek a változások nem okoztak számomra lemondást, maguktól történtek meg, én pedig csak megfigyeltem őket.
Vegetariánus lettem, ami azt jelenti, hogy az állati eredetű ételek közül csak tejterméket fogyasztottam, a hús és a hal pedig teljesen eltűnt az étkezésemből.
Magasabb energiaszint, magasabb rezgésük ételek.
Már több éve így táplálkoztam, amikor 2010 januárjában találkoztam az Anamé Programmal. Hogy mi is az, arról a poszt elején röviden már írtam.
Nem a táplálkozás vagy a fogyás miatt kezdtem bele a programba, hanem az anyagi helyzetemet szerettem volna rendezni. Szerettem volna, hogy legyen munkám, pénzem és el tudjam tartani magamat - de erről már a korábbi blogposztjaimban olvashattál.
Amikor elkezdtem Anamé jógaórákra járni, még nem léteztek az Anamé Program kiegészítői, az energetizált vizek, a csakratisztító karkötők és a CD-k sem.
Akkor csak az anamé jógagyakorlatok voltak, és én azokat végeztem.
Ezek amúgy mindenki számára könnyen elvégezhető gyakorlatok, még a jógalégzéseket sem kell ismerni. Egyszerűek, de mégis nagyon hatásosak. Energiával dolgozunk, a légzés és a figyelem segítségével megtisztítjuk a csakrákat a régi energiamintáktól.
Nem tudom, hogy hallottál-e már arról, hogy nem csak fizikai testünk van, mert nem csak fizikai lények vagyunk. Energiatesttel is rendelkezünk, és testen belül a csakrák azok az energiaközpontok, amelyek az összes régi emlék, tapasztalás energialenyomatát tárolják.
Ha a csakrák tisztítását végezzük, akkor minden olyan régi minta leoldódik, amelyre már nincs szükség, és így van hely, hogy új minőség, új energiák épüljenek be.
Ha a régi minták elhagynak minket, akkor vele együtt távoznak a régi gondolatok, szokások, érzelmek, az egész régi hitrendszerünk, és van hely valami újnak megjelenni.
Ezzel az új minőséggel pedig magasabb energiaszintre kerülünk.
Ez abban nyilvánul meg, hogy több energiánk van, szeretetteljesebbek, nyitottabbak leszünk, esetleg a testünk elkezd megváltozni, megfiatalodni. Az ember egész lényének megváltozik a kisugárzása.
Gondolom nem lep meg, ha azt mondom, az Anamé Program segített, hogy magasabb energiaszintre kerüljek – én ezt saját magamon tapasztaltam meg.
Ez mind a hét csakra kitisztításáról, egyensúlyba hozásáról szól. Ahogy haladtam előre a saját csakráim tisztításában, azt tapasztaltam, hogy folyamatosan változik bennem az igény az ételek mennyiségével, minőségével kapcsolatban, illetve hogy mit eszem szívesebben.
Az étkezésemben olyan változás állt be, ami anélkül jött létre, hogy tudatos döntést hoztam volna. Teljesen elmaradtak az étkezésemből az állati eredetű ételek. Már a tejtermékek sem ízlettek, így aztán teljesen eltűntek a sajtok is az életemből.
Vegán táplálkozásra álltam rá anélkül, hogy tudatosan elhatároztam volna. Most már tíz éve gyakorlom az anamé jóga gyakorlatokat, és mostanra jutottam el odáig, hogy a sima vegán helyett is inkább a nyers vegán étrendet választom.
Ha a test magasabb energiaszinten van, akkor a magasabb rezgésű nyers növényi ételeket kívánjuk jobban, illetve fordítva is igaz, a nyers növényi ételek segítik emelni a test rezgését.
Tudtad, hogy a gyökércsakrához tartozik az ételhez való viszonyunk? Az ételnek az az aspektusa tartozik ide, ami a túlélésről szól. Itt dől el, hogy mennyire tartjuk fontosnak az étkezést: elutasítjuk vagy túlzott jelentőséget tulajdonítunk neki. Ilyenkor mind a két esetben kibillentségről beszélünk. Ha egyensúlyban van a gyökércsakránk, akkor az ételhez való viszonyunk is megfelelő. Nem eszünk többet, mint amire szükségünk van, nem félünk attól, hogy kevés az étel. Megfogalmazhatom úgy is, hogy bőségtudat van, és biztonságban érezzük magunkat az étkezés terén is. A Karmakiller jógagyakorlatok, a gyökércsakra anamé kristályok és a csakratisztító karkötők pontosan abban segítenek, hogy a gyökércsakra energetikailag jó állapotba, egyensúlyba kerüljön.
Az ételek ízének az élvezete, a szép tálalás látványa viszont a szakrális csakrához tartozik. Ezen a szinten már nem a fizikai test életben maradásáról szól a táplálkozás, hanem az élvezetről, annak szépségéről és öröméről.
Említettem már, hogy, amikor az Anamé Programot megismertem, már évek óta nem fogyasztottam húst. De volt egy időszak, amikor nagyon erősen dolgoztunk a gyökércsakrámon, és akkor egyszer annyira megkívántam, hogy vettem magamnak egy egész szelet rántott húst. Azt jólesően meg is ettem, de azóta eszembe sem jutott ilyesmi. Azóta is mindig figyelem a szervezetemet, hogy mire van szüksége, és azon vagyok, hogy azt mindig meg is adjam neki.
Szeretettel tápláld a tested!
Többször hallottam már Anamé véleményét a táplálkozással kapcsolatban. Természetesen figyeljünk oda, hogy tiszta, jó minőségű ételeket fogyasszunk, de az is nagyon fontos hogy szívesen, jó érzésekkel együnk, és amit elfogyasztunk, arra hálával és szeretettel gondoljunk.
...de hogyan tudom megtartani ezt, amikor fejből tudom, hogy valamit nem kellene megenni, a testem viszont zsigeri szinten kívánja? A vágy, hogy milyen jól esne egy nagy tábla csokit megenni, miközben a bűntudat is megjelenik, hogy nem egészséges, hízlal – ez a kettősség nagyon nehéz tud lenni. De az is előfordulhat, hogy amíg eszem, addig jól esik, de utána érzem, hogy nehéz, lehúzó a szervezetem számára.
Meséltem, hogy az Anamé Program segítségével el tudjuk érni a csakrák tisztítását és töltését, és hogy ebben a csakratisztító karkötők is segítenek. Ha ez megtörténik, akkor az érzelmi és a gondolati mintáink is megváltoznak. Leoldódnak a bűntudatot okozó gondolatok, és olyan döntéseket tudunk hozni, amik számunkra a legjobbak – anélkül hogy lemondásra vagy megalkuvásra kényszerülnénk.
Ahogy egyre tisztább az egész test energiarendszere, úgy változik meg a táplálkozás is.
A nehéz, lehúzó és feldolgozott állati eredetű ételek és zsiradékok helyett megjelennek a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak, a növényi olajok. Ezek könnyen emészthető, magasabb energiájú ételek.
A hatás – ahogy írtam korábban – természetesen visszafelé is működik. Amikor az étrendünk főleg nyers zöldségekből és gyümölcsökből áll, vagyis nyers vegán módon táplálkozunk, akkor az segíti a testet magasabb energiaszinten tartani.
Az, ahogyan a “vasárnapi húsleves és rántott hús” ebédtől eljutottam a nyers vegán táplálkozásig nem tudatos döntések eredménye volt, hanem az életem során egy olyan folyamat, amelyben a fejlődés és az egyre magasabb energiaszint hatására az étkezésem is átíródott.
A testsúlyom és a testalkatom is megváltozott az anamé jógagyakorlatok hatására, de erről írtam részletesen az előző blogposztomban.
Ha szeretnél többet tudni az Anamé Programról, vagy ha szívesen kipróbálnád az Anamé gyakorlatokat vagy az anamé eszközöket, akkor részletekért nézz körül a www.anameprogram.hu honlapon.
Itt megismerheted Balázs Valéria Anamét, a program megalkotóját és azt az életutat, amelynek során megalkotta ezt a módszert.
A honlapon megtalálod az anamé órarendet is, ahol sokféle óratípusból tudsz válogatni.
Egyrészt lehetőség van egyéni órára, ahol csak veled foglalkozik az oktató.
A csakradiagnózis elvégzése után, és természetesen a személyes céljaidat és igényeidet figyelembe véve olyan speciális gyakorlatsort kapsz, amit 1-2 hétig otthon egyedül tudsz végezni.
Másrészt választhatsz a csoportos órák közül – erre minden nap van lehetőséged.
Többféle óratípus van, de ha nem tudod egyedül eldönteni, hogy neked személy szerint mire van szükséged, akkor jelentkezz be egy egyéni konzultációra, ahol az oktató segít abban, hogy hogyan indulj el.
Jelenleg a járvány miatt személyes gyakorlásra sajnos nincs lehetőség, csak online tartunk egyéni és csoportos órákat. Viszont ha vidéken vagy külföldön élsz, akkor csatlakozni tudsz bármelyik programhoz.
A következő blogposztomban arról írok majd, hogy az Anamé Program hatására hogyan változtak meg a kapcsolataim – a visszahúzódás, a bírálat és a sértettség helyén hogyan született meg az elfogadás, az együttérzés és a szeretet.
Remélem, legközelebb is velem tartasz!
Várlak szeretettel,
Mária